U bent hier

Traden volgens de principes van “Markttechnik”

“Markttechnik” blijft één van de populairste trading approaches. Het boek “Das große Buch der Markttechnik” van Michael Voigt is ondertussen een standaardwerk geworden. Het is in Duitsland het meest verkochte boek rond het thema “technische analyse”.

Het principe van de markttechnische trendopbouw (1-2-3) is een prima middel om in een grafiek instapsignalen te detecteren en posities te beheren. Op het eerste zicht zijn de trends in een grafiek niet makkelijk detecteerbaar. Als men echter de beweging en correctie op de juiste manier tekent, dan wordt al snel de overheersende trend duidelijk.

Het voorbeeld hieronder toont de daggrafiek van de DAX-Future . Wanneer men in december 2016 met de trend mee zou zijn ingestapt, en een trailingstop volgens de principes van de Markttechnik zou hebben meegenomen, dan zou die pas in juni 2017, bij de trendbreuk van punt 3, zijn getriggerd.

Download een gratis real-time demo van NanoTrader trading platform

Heel wat platformen laten toe om volgens de principes van de Markttechnik trends te tekenen en op die manier instapsignalen te vinden. NanoTrader biedt daarenboven in de WHS Store het Markttechnik-pakket aan.

Een tradingsignaal kan men echter ook identificeren door het trendverloop met de zig-zag tekentool in kaart te brengen. Daarmee kunnen zowel de koop- als verkoopszone, de zijwaartse beweging als de end-of-trend zone in de grafiek worden gevisualiseerd. In het voorbeeld hieronder is een bullish trend in de 30-minuten grafiek van de DAX future weergegeven.

Om een koopsignaal te genereren, moet de markt na de zijwaartse beweging en de correctie  de oorspronkelijke opwaartse beweging weer voortzetten en de groen gekleurde koopzone overstijgen.

Dat is echter maar één van de hoofdcomponenten bij het markttechnisch traden. Het tweede belangrijke aspect is het positiebeheer.  Bij het traden volgens de principes van de Markttechnik zijn drie verschillende benaderingen beschikbaar: het break-out traden, het bewegingstraden en het trend-traden. Afhankelijk van de gekozen benadering verandert het beheer van de posities.

Michael Voigt maakt bij break-out trading meestal geen gebruik van een specifieke stop. Bij het bewegingstraden gebruikt hij echter een Inside Bar Trailing Stop en bij het trendtraden de zig-zag-lijn stop. In het volgende voorbeeld wordt een positie van drie contracten geopend en semi-automatisch volgens de drie verschillende benaderingen beheerd.

De eerste limiet van de break-out trading wordt heel snel bereikt. Het platform beheert vervolgens de beide stops voor respectievelijk het bewegings - en het trendtraden.

In deze grafiek ziet men dat de Inside Bar Trailing Stop verscheidene keren meegetrokken werd. Op die manier probeert men zoveel mogelijk van de beweging te profiteren.

Nadat de Inside Bar Trailing Stop werd geraakt en daardoor 2/3 van de positie werd gesloten, blijft het overblijvende contract op basis van de laatste low en door middel van de zig-zag- trendlijn stop open en dat zolang de trend zich blijft voortzetten.

Download een gratis real-time demo van NanoTrader trading platform

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top