U bent hier

Bereken uw Return Risk Ratio (RRR)

RRR staat voor Return/Risk Ratio (Winst/Verlies). Deze ratio deelt de potentiële winst door het potentiële verlies. Wanneer b.v. het doel is om 100 € te winnen met een risico om 20 € te verliezen, dan is de RRR 5 (= 100/20).  

De vuistregel is nooit in een trade te stappen wanneer de RRR lager is dan 2. Kleine RRR zijn wel verantwoord in bepaalde tradingstijlen of -strategieën, zoals scalpingstrategieën, die een groot aantal winnende trades hebben.

De logica achter de vuistregel van een RRR groter dan 2 is eenvoudig. Het heeft, bijvoorbeeld, geen zin om een verlies van 300 € te riskeren om 100 € te winnen (RRR = 100/300 = 0,33).

 


De Return/Risk Ratio

RRR voor het openen van een positie

In NanoTrader is de RRR zichtbaar in het orderticket. Hierbij is het uiteraard noodzakelijk dat u contingent orders (ook bracket orders genoemd) selecteert. Dit is een koersdoel order (sell limiet) en een stop loss order (sell stop) die automatisch geplaatst worden wanneer de positie geopend is. Het koersdoel order is de potentiële winst is en en het stop order is het potentiële verlies.

In dit voorbeeld wil de trader aan de marktprijs kopen (9398,5 in dit geval). Zijn koersdoel is 9468 (m.a.w. een winst van + 69,5 punten oftewel  +0,7%). Zijn stop loss plaatst hij op 9373 (m.a.w. een verlies van -25,5 punten of  -0,3%). Hier is de RRR winst/verlies ratio 2,7 (= 69,5/25,5). 

Return versus Risk Ratio

TIP: traders die voor hun koersdoelen en stops steen- en weerstand niveaus in de grafiek gebruiken, kunnen de rode orderlijn met de linker muisknop aanklikken en tot op het gewenste niveau in de grafiek verslepen. De RRR in het orderticket wordt hierbij automatisch herberekend.

De RRR van je open positie

De RRR van een open positie is in de rekening zelf zichtbaar. De RRR zal wijzigen wanneer bijvoorbeeld de trader zijn stop order of koersdoel verhoogt. Hierbij wordt het potentiële verlies en de potentiële winst in 'geldwaarde' weergegeven.

In dit voorbeeld is de RRR 2,04. De trader maakt momenteel een winst van 14,60 € met een koersdoel om 79,90 € winst te maken.

Risk return ratio

Hoe meer winst je maakt, hoe slechter je RRR wordt. Dit is niet dramatisch maar vereist wel even nadenken.

Stel je begint met een RRR van 4 (koersdoel 1000 €, mogelijk verlies 250 €). De markt stijgt en je maakt 500 € winst. Op dat moment kan je nog 500 € winnen, de afstand naar je koersdoel, maar riskeer je de initiële 250 € en de winst van 500 €.

Op dat moment is de RRR 0,67 (=500/750). Wat betekent dit concreet? De trader moet zijn stop order verhogen, dan wordt de RRR weer beter, lees meer logisch. Als de trader, bijvoorbeeld, de stop optrekt naar zijn instapkoers, dan wordt zijn RRR 1 (=500/500).

Stel dat de trader nu 900 € wint. De RRR is dan 0,11 (=100/900). Het heeft zeer weinig zin 900 € te riskeren om nog 100 € te winnen. Wat gedaan? De stop optrekken.

TIP: wanneer een positie goed in de richting van het koersdoel loopt, is het interessant om meer winst uit de trade te halen. NanoTrader heeft verschillende tools om dit toe te laten op een wetenschappelijke manier.

Om meer winst uit een positie te halen, lees je:


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top