U bent hier

Nobelprijswinnaar Eugene Fama

Volgens de Nobelprijswinnaar zijn marktprijzen op korte termijn onvoorspelbaar. De enige logica die Fama kon bepalen was wat hij "momentum" noemde: aandelen met een zwakke performance in de afgelopen paar maanden zullen de komende maanden zwak blijven en vice versa.

1. U HAD 10 JAAR GELEDEN APPLE MOETEN KOPEN

Apple had 10 jaar geleden moeten worden gekocht, zeggen veel mensen. Dat is niet hoe beleggers en momentum traders denken. Sommige aandelen stijgen zelfs nog sneller dan hun benchmark (de index waartoe ze behoren). Om zo te zeggen, zij zijn de drijvende krachten die de hele markt met zich mee trekken. Alle grote fondsbeheerders kijken naar deze factoren. Dit is de reden waarom u niet vaak onaangename verrassingen ervaart wanneer u deze aandelen verhandelt. De fondsbeheerders kunnen het zich niet veroorloven om deze renpaarden te laten vallen. Ze staan klaar om nieuwe posities in te nemen wanneer een van deze toonaangevende bedrijven een tijdelijke zwakte vertoont.

2. HET MOMENTUM-EFFECT EN WAAROM HET WERKT

Uit een kapitaalmarktenonderzoek blijkt het zogenaamde momentum-effect dat aandelen die al sterk zijn gestegen de neiging hebben om verder te stijgen en aandelen die sterk zijn gedaald, blijven dalen. Anders dan verwacht, leidt dit tot de conclusie dat er veel meer geld kan worden verdiend door duur te kopen en nog duurder te verkopen!

Op het eerste gezicht lijkt dit een beetje onverwacht. Omdat veel mensen intuïtief denken dat een aandeel dat al maanden sterk is gestegen, nu liever weer zou moeten vallen. Natuurlijk kan dit in individuele gevallen gebeuren. Gemiddeld is de trend van de grootste winnaars en verliezers bij aandelen echter procyclisch. Maar waarom? Onderzoek heeft tot nu toe verschillende verklarende benaderingen opgeleverd die in twee brede categorieën kunnen worden onderverdeeld:

● Rationele of structurele verklaringen
● Gedragswetenschappelijke modellen

De beste structurele verklaring is de architectuur van de markten zelf. De overgrote meerderheid van indices wordt gewogen door marktkapitalisatie, wat op zichzelf een momentumstrategie is. Omdat aandelen die sterk zijn gestegen een hogere weging in de index hebben (vice versa voor gevallen aandelen). Als er vervolgens nieuw geld in de markten stroomt, worden deze aandelen des te meer gekocht vanwege de hogere weging.

Het is van cruciaal belang dat veel particuliere beleggers hun geld in fondsen steken - en vervolgens, omdat hun prestaties worden gemeten ten opzichte van een indexbenchmark, beleggen de fondsbeheerders uiteindelijk dicht bij de index. Dit betekent dat bedrijfsspecifieke factoren niet volledig in aanmerking worden genomen.

Gedragswetenschappelijk onderzoek heeft ook een goede verklaring. Als een bedrijf zich positief ontwikkelt, wordt het niet meteen volledig ingeprijsd op de markt. Het is pas na verloop van tijd dat meer en meer spelers de positieve trend herkennen en omhoog springen. Als de fundamentele ontwikkeling goed blijft, zullen marktdeelnemers steeds optimistischer worden. Ze blijven hun verwachtingen verhogen en gaan ervan uit dat de positieve trend zich zal voortzetten - wat uiteindelijk eindigt in een overdrijving.

Maar welke verklaring uiteindelijk ook de 'juiste' is, we lijken in de toekomst nog steeds momentum te behouden. Een bevinding die prof. Dimson van de London Business School ook bevestigt. Hij was in staat om het momentumeffect over een periode van meer dan 100 jaar aan te tonen in zijn studie.

3. DE STOCKBOX SERVICE

Met de stockbox-service kunt u eenvoudig een goede en actuele aandelenportefeuille op punt houden. De stockbox-service gebruikt alleen objectieve momentumcriteria om systematisch zwakke aandelen te vervangen door sterke aandelen in uw portefeuille.

De stock boxes en de maandelijkse updates zijn gratis beschikbaar op het NanoTrader-platform. Je hebt tijd en discipline nodig om dit zelf te doen. Vanwege de gunstige omstandigheden adviseren wij de stockbox-service. U voorkomt fouten, bespaart tijd en uw portfolio is altijd up-to-date. Dit is veel eenvoudiger dan zelf beheren.

Maak uw portfolio door een of meer stockbox'en te selecteren. Elke maand ontvangt u een overzicht per e-mail met uw zwakke aandelen en de sterke aandelen die deze zwakke aandelen zouden moeten vervangen. U klikt op de link in deze e-mail en uw portfolio wordt automatisch bijgewerkt. Eenvoudig en handig.

 • Box 1 – Aandelen aanbevolen door analisten
  • 8 Europese en Amerikaanse aandelen. Deze 8 aandelen worden geselecteerd op basis van het aantal 'koop' aanbevelingen (minimum 10) en de ratio van 'koop' versus 'houden' en 'verkoop' aanbevelingen (minimum 200%).
 • Box 2 – Aandelen die de MSCI index overtreffen
  • 8 Europese en Amerikaanse aandelen uit 600 aandelen die de MSCI index over 5 en 10 jaar overtreffen. Deze 8 aandelen worden geselecteerd op basis van het feit dat ze de MSCI index in de laatste drie maanden overtroffen.
 • Box 3 – Aandelen die de DAX 30 overtreffen
  • 8 Aandelen die deel uitmaken van de Duitse DAX 30 index. Deze 8 aandelen worden geselecteerd op basis van het feit dat ze de DAX 30 index in de laatste drie maanden overtroffen.
 • Box 4 – Aandelen die de NASDAQ 100 overtreffen
  • 8 Aandelen die deel uitmaken van de Amerikaanse Nasdaq 100 index. Deze 8 aandelen worden geselecteerd op basis van het feit dat ze de Nasdaq 100 index in de laatste drie maanden overtroffen.
 • Box 5 – De rockets (EU & US)
  • 6 Aandelen, één elk uit de DOW, SP 100, Nasdaq 100, DAX 30, CAC 40 en AEX beursindexen. Deze 6 aandelen worden geselecteerd op basis van het feit dat ze hun respectievelijke index in de laatste maand overtroffen.

Meer informatie over de Stockbox-service

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top