U bent hier

J. Welles Wilder: de ADX indicator op de testbank

Trader Welles Wilder.

Welles Wilder, de uitvinder van de RSI, ontwikkelde in 1978 een nieuwe indicator. De bedoeling was te signaleren wanneer een een instrument in een trend zit en wanneer het zich in een zijwaartse markt bevindt. Het is dus geen tool voor het genereren van signalen, maar een filter om u te helpen het juiste analyse-instrument te kiezen. We spreken van de Average Directional Movement Index, afgekort ADX.


Is er (g)een trend?

De 'complexe' ADX technische analyse indicator

Welles Wilder lijkt een fan te zijn van ingewikkelde formules. Dit blijkt uit verschillende voorbeelden van zijn ontwikkelingen, waaronder de bekende Average True Range. Er zijn verschillende tussenstappen nodig om de ADX te berekenen. Eerst wordt de Directional Movement (DM) indicator bepaald aan de hand van de positie van de laatste twee koersbalken ten opzichte van elkaar. Dit wordt gecombineerd met het werkelijke bereik en vervolgens worden er twee indicatoren uit afgeleid. De DM kan zowel positief als negatief zijn, zoals in figuur 1 te zien is. Er zijn verschillende waarden afhankelijk van het koersevoluties. Binnen- en buitenkoersbalken krijgen de waarde nul, zoals de laatste twee voorbeelden 7 en 8 laten zien.

Figuur 1: Berekeningstype voor ADX-componenten. Afhankelijk van het bereik van de balk worden +DI en -DI toegewezen aan de gegevens, die vervolgens worden omgezet. U kunt de acht verschillende soorten koerssituaties zien.

Na het bepalen van de richtingsbeweging wordt de richtingaanwijzer berekend. Hiervoor is de True Range (TR) vereist. De richtingaanwijzer wordt dan bepaald door de richting van de beweging te delen door het werkelijke bereik. Het resultaat kan positief (+DI) of negatief (-DI) zijn. De ADX wordt bepaald op basis van deze twee indicatoren aan het eind. Dit klinkt allemaal erg gecompliceerd, maar is zeer eenvoudig weer te geven met de huidige grafische programma's. Het wordt echter moeilijker met de interpretatie.

De relatie tussen positieve en negatieve richtingsindicatoren geeft de trend aan. Als bijvoorbeeld de +DI boven de -DI uitstijgt, is er sprake van een opwaartse trend. Als de -DI stijgt, is er een verandering geweest van een uptrend naar een downtrend. De +DI en -DI kruisingen genereren koop- en verkoopsignalen. De ADX is gewoon de absolute afstand tussen +DI en -DI. Het is altijd maar een positief getal, bij wijze van spreken. De chart-trader moet dan uit de verhouding van de twee DI lijnen aflezen welke trend de overhand heeft. Veel voorkomende technische analyse programma's geven deze indicatoren meestal op een zeer verwarrende manier weer. Figuur 2 toont deze voorstelling van de EUR/USD grafiek. Alle drie de regels, ADX, +DI en -DI, worden weergegeven in het indicatorvenster onder de koersgrafiek.

Figuur 2: EUR/USD en ADX met +DI en -DI en -DI. Grafiek van de EUR/USD. Kruisingen zijn vaak moeilijk te identificeren.

De normale regels voor de ADX zijn:

  • Een stijgende ADX betekent trendversterking.
  • Een dalende ADX wijst op een verzwakking van de trend.

De regels voor de twee DI lijnen zijn als volgt:

  • Als de +DI boven de -DI uitstijgt hebben we een opwaartse trend - meestal een long signaal.
  • Als -DI boven de +DI uitstijgt, een beginnende neerwaartse trend en dus een short signaal.

Deze DI-regels worden gecombineerd met de ADX-regels. Het ziet er allemaal eenvoudig uit, maar dat is het niet, als je de grafiek van de EUR/USD beter bekijkt.  Je ziet geen duidelijke signalen omdat de ADX schommelt tussen 0 en 100, terwijl de twee DI lijnen een maximale waarde van 40 hebben.

Als gevolg hiervan, wanneer de ADX hoog is, worden de twee signaallijnen ergens in de kaart gecomprimeerd en is er op het eerste gezicht geen kruising zichtbaar. Alexander Elder geeft in zijn boek "Trading for A Living" de volgende opmerking: "Als de ADX vier balken op een rij klimt na enkele weken op het laagste niveau (d.w.z. onder +DI/-DI), is er een sterk signaal in de richting van de DI, die boven de andere loopt".

Merk op dat dit een uitspraak is uit een boek uit 1992, op een moment dat de day trading al bestond, maar men kon alleen maar meespelen met zeer hoge maandelijkse kosten. Deze aanbeveling kan nu ook worden toegepast op de dagelijkse kortetermijnhandel, maar is enigszins gewijzigd, omdat u, zoals reeds vermeld, problemen heeft met de compressie van de klassieke weergave. En dat brengt ons bij "Advanced ADX". Deze indicator is geprogrammeerd voor het handelsplatform "Metatrader", maar moet gemakkelijk programmeerbaar zijn op andere platformen.

Verschillen tussen de ADX en de geavanceerde ADX

Het voordeel van de Advanced ADX is eenvoudigweg dat het niet als lijngrafiek verschijnt, maar als staafdiagram. Het tweede en belangrijkste verschil is de kleur. Het probleem dat de kruisingssignalen van de twee DI-lijnen niet herkend kunnen worden, wordt hier op de eenvoudigste manier opgelost. De Advanced ADX verandert de kleur van de balk in groen wanneer +DI over -DI gaat. We hebben een opwaartse trend en dit wordt aangegeven door een groene kleur. Als -DI stijgt, verandert de balk in rood. De +DI en -DI worden niet weergegeven, maar zijn geïntegreerd in de Advanced ADX door de kleur van de balk. De hoogte van de Advanced ADX komt overeen met de normale ADX-lijn. Figuur 3 toont een vergelijking van beide weergavemodi.

Fig. 3: EUR/USD met ADX en Advanced ADX. In vergelijking met het origineel en de variatie.  U kunt in één oogopslag zien wanneer trend verandert naar zijwaarts en vice versa.


 


 

Trader Dr. Alexander Elder beveelt aan

Waar moet ik op letten bij Advanced ADX? Dr. Alexander Elder's De aanbeveling geldt immers alleen voor de dag-grafieken. Bij intraday trading vindt u zelden een langere fase waarin de ADX lijn onder de twee DI's blijft. Soms kan er ook sprake zijn van een snelle beweging, wat leidt tot vier achtereenvolgens stijgende ADX-balken.

In afbeelding 4 zien we een aantal intraday instapsignalen in de 15-minuten grafiek volgens de aanbeveling van Elder. Twee keer een goede instap en twee keer minder goed. Vooral bij snelle bewegingen na de publicatie van belangrijke economische gegevens moet men voorzichtig zijn. In de helft van de gevallen kom je er te laat in, wat het percentage valse signalen aanzienlijk verhoogt. Het wordt nog erger als je aandacht besteedt aan de verkoopsignalen. De neerwaartse bewegingen zijn meestal sneller en je komt meestal pas binnen als het grootste deel van de beweging al voorbij is.

Afbeelding 4 ADX-toepassing na de Intraday van Alexander Elder.

De regel van Elder voor de ADX in het 15-minutenoverzicht van de EUR/USD leidt vaak tot valse signalen. Bewegingen zijn vaak grotendeels voorbij bij het signaal.

Figuur 5 toont nog drie andere signalen in de 15-minuten grafiek. Bij het eerste signaal zou men dicht bij de top zijn ingestapt - daarna zouden er nog een beweging van 20 pips zijn. Na de sterke neerwaartse beweging had men bij de pijl 2 in de buurt van de low short moeten gaan. Ook bij de derde pijl is het korte signaal problematisch, omdat het praktisch direct voor een tegenbeweging optreedt. Hoewel de beweging daarna doorgaat, is het op zijn minst twijfelachtig of de stop niet zou zijn geactiveerd.

Figuur 5: Ontbrekende signalen volgens de regels van de Elder. Nog drie intraday voorbeelden, waarvan twee derde op het verkeerde punt leidde tot de instap. Alleen het laatste short signaal zou ideaal zijn geweest.

Het is dan ook duidelijk dat de regel van de vier stijgende balken in de intraday trading niet echt succes belooft. Nu kunt u deze instapregel natuurlijk weer combineren met andere indicatoren, maar dan komt u weer met een vrij ingewikkelde procedure en staat u weer aan het begin van uw inspanningen.

Het komt echter vaak voor dat men door dergelijke overwegingen vaak anders naar de dingen kijkt en daardoor andere methoden kan ontwikkelen. Dit is ook hier het geval. Bekijk de maximale niveaus in de ADX en de bijbehorende wisselkoersen van de EUR/USD. Een hoog niveau van de ADX was een goede reden om te reageren.

De geavanceerde ADX met signaallijn

Koerswinsten op korte termijn leiden meestal tot winstnemingen op een bepaald punt in de loop van de dag. Dit is natuurlijk een waarheid als een koe, want men weet niet waar deze winstnemingen plaatsvinden. Daarom willen we hier graag een techniek laten zien waarin u de Advanced ADX kunt gebruiken om deze koersdoelen te lokaliseren. Ik heb gemerkt dat een stijging in een bepaalde ADX-zone meestal een top aankondigt.

Natuurlijk vang je nooit de exacte top en is de methode niet echt geschikt om posities te openen. Maar het heeft grote voordelen bij het sluiten van posities, vooral omdat trends zich vaak niet ter plekke omkeren, maar langzaam opraken en vaak in een zijwaartse beweging eindigen. Dit is de reden waarom de Advanced ADX een uitstekend instrument is voor het managen van het sluiten van posities.

Als de ADX boven de 50 uitstijgt, treedt er meestal een bodem- top-patroon op korte termijn op. Open posities in de overeenkomstige trendrichting moeten worden gesloten als de ADX boven dit niveau ligt en de volgende balk een lagere slotkoers heeft. Drie voorbeelden van het gebruik van deze regel zijn te zien in Figuur 6. In het eerste geval werd de opwaartse beweging twee uur later voortgezet, maar dit weet je niet op voorhand. In de andere twee gevallen werd de top bijna precies geraakt.

Figuur 6: Effectieve toepassing Intraday van de ADX. Een top of bottom wordt vaak aangekondigd door een ADX op/over 50. U neemt winst op de positie als de volgende balk lager is dan de balk ervoor.

Toepassing ADX-indicator.

Zoals u kunt zien, is er ook een lagere lijn op 20 in de grafiek. Deze lijn geeft minder goede ingangspunten en dient alleen als oriëntatiepunt voor eventuele andere instapsignalen. Maar ook hier worden goede instappunten aangegeven als de ADX onder deze lijn loopt en de kleur verandert. In alle drie de gemarkeerde gevallen versnelde de beweging nadat de ADX onder de ADX was gevallen of deze lijn had geraakt en de kleur veranderde.

Een voorbeeld

Op 12 maart is de ADX van de EUR/USD de signaalzone binnengekomen. Figuur 7 toont de overeenkomstige trendbeweging van 50 pips in iets minder dan twee uur tijd. Traders met een long positie houden deze grafiek goed in de gaten. Een uur later is de indicator de verkoopzone binnengegaan, maar het bijbehorende signaal ontbreekt nog steeds. De EUR/USD heeft nog eens tien pips gewonnen.

Figuur 7: ADX in de signaalzone. De EUR/USD steeg in de signaalzone met een beweging van 50 pips in 2 uur tijd. Nu moeten we erop letten dat we de bestaande long posities na de volgende bar sluiten.

De laatste gesloten kaars in afbeelding 8 geeft waarschuwingssignalen door middel van de lange schaduw. De Advanced ADX, daarentegen, blijft stijgen, maar heeft al de zone bereikt die vier dagen eerder een top 4 aangaf. Dus het zal niet lang meer duren voordat de winstneming wordt aangekondigd.

Figuur 8: ADX-waarschuwingsteken. De aanhoudende koersontwikkeling, waarin een waarschuwingskaars gevormd wordt, maar de ADX blijft stijgen.

Winstname na 65 pips binnen de twee uur

Figuur 9 toont de grafiek na nog eens 15 minuten. Het signaal kwam om 1.3170. Na een stijging van twee uur over de dag en 65 pips, adviseert de dalende ADX om winst te nemen. De kleur blijft positief, maar toch nadert +DI de -DI, wat wijst op een verzwakkende trend. De hoogste koersen van de dag werden opnieuw getest, gevolgd door een duik van 40 pips naar 1.3147.

Figuur 9: Signaalbalk. Winstnemingssignaal na stijging van 65 pips binnen twee uur.

Welke intraday instellingen werken

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat de signaallijn het beste werkt met een winstneming boven de 50 punten in de indicator met een ADX berekend op 13 perioden. Hoe meer kaarsen/bars zich tegelijkertijd in de signaalzone bevinden, hoe sneller u moet reageren. Deze aanpal werkt vanaf een intraday-kaart met timeframe 15 minuten of hoger. Dit kan ook worden toegepast op grote bewegingen. Figuur 10 toont de EUR/USD op een vier uur grafiek met de bijbehorende winstnemingssignalen eind oktober 2007. De Europese munt is sinds 9 september gestegen van 1,37 naar 1,45 - een beweging van meer dan 800 pips in een maand. De vijf winstnemingssignalen zijn gemarkeerd en alleen het laatste winstnemingssignaal was te vroeg. Alle andere verkoopsignalen waren dicht bij de top, met als gevolg koersdalingen.

Figuur 10: Geavanceerde ADX op de vier uur grafiek. De indicator kan ook in andere tijdseenheden worden gebruikt om winst te nemen. Van de vijf signalen werd er slechts één onmiddellijk gevolgd door een stijging.

Conclusie

Indicatoren zijn soms moeilijk te interpreteren, vooral wanneer er meerdere regels op het scherm staan. Je kunt het bos niet zien door de bomen. Door een kleine aanpassing aan de weergavemodus kunt u nieuwe soorten toepassingen ontdekken die u nog niet eerder hebt gezien. Vooral in het tijdperk van intraday trading moet men gebruik maken van dergelijke nieuwe inzichten en oude regels opnieuw druven evalueren. Bron: Traders' Mag.


Traders lezen ook

  • x
  • x

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top